Elektrisch rijden
7 DINGEN DIE U MOET WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN
NEBIM
Transport in stedelijke gebieden verandert. Steeds meer steden zetten in op schoon en stil transport. Zij voeren milieuzones in of zero-emissie zones, waar vervuilende voertuigen helemaal niet meer welkom zijn. Dat heeft grote gevolgen voor bedrijven die actief zijn in deze steden. Welke ontwikkelingen spelen er rond zero emissie transport en elektrisch rijden?
1. MILIEUZONES VOOR TRUCKS EN BESTELAUTO'S
In zowel België als Nederland worden stappen ondernomen om vervuilende voertuigen te weren uit steden. Brussel, Gent en Antwerpen hebben reeds lage-emissiezones (LEZ), een afgebakend gebied waarin bepaalde voertuigen niet mogen komen, of slechts onder bepaalde voorwaarden.
In Nederland hebben nu vijftien gemeenten een milieuzone voor dieseltrucks. Naast Maastricht zijn dit Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht. Hier zijn sinds 1 januari 2022 alleen dieselvrachtauto’s toegestaan met minimaal emissieklasse 6. Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben ook een milieuzone voor personen- en bestelauto’s die op diesel rijden.
2. OP WEG NAAR ZERO-EMISSIE STADSLOGISTIEK (ZES)
Rijdt u veel in de stad? De komende jaren gaat er veel veranderen. Vanaf 2025 kunnen gemeenten in Nederland zero-emissiezones invoeren. Nieuwe bestel- of vrachtwagens die na 2025 op kenteken gezet worden, moeten emissieloos zijn om in deze zero-emissiezones te mogen komen. Maastricht is een van de 27 gemeenten die al hebben besloten om een zero-emissiezone in te voeren. Voor bestaande voertuigen op fossiele brandstof geldt een overgangsregeling, afhankelijk van het type voertuig. Vanaf 2030 geldt de zero-emissie eis voor alle voertuigen.
3. SUBSIDIE VOOR ELEKTRISCHE TRUCKS
Bij aanschaf van een elektrische truck komt u sinds kort in aanmerking voor de subsidieregeling Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). De regeling vergoedt een deel van de meerkosten van een elektrische truck ten opzichte van een dieseltruck. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van diverse factoren, zoals het type truck en de omvang van het bedrijf. Het maximale subsidiebedrag is € 131.900. Hoewel er inmiddels meer subsidie is aangevraagd dan er dit jaar beschikbaar is, is het wellicht nog steeds mogelijk om subsidie aan te vragen. Sowieso komt er in 2023 weer een subsidieregeling voor elektrische trucks. Uw contactpersoon kan u hierover meer informatie geven.
4. SUBSIDIE VOOR ELEKTRISCHE BOUWTRUCKS
De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is een aanschafsubsidie voor bouwmaterieel. Elektrische trucks vallen onder voorwaarden onder deze regeling. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het type truck en de omvang van de onderneming. Het maximale subsidiebedrag per bouwmachine is € 300.000. Hoewel er veel animo is voor deze regeling en er inmiddels meer subsidie is aangevraagd dan dit jaar beschikbaar is, kunt u wellicht nog steeds een aanvraag indienen. Sowieso komt er in 2023 weer een subsidieregeling voor elektrische trucks. Uw contactpersoon kan u hierover meer informatie geven.
5. SUBSIDIE VOOR ELEKTRISCHE BEDRIJFSWAGENS
Bij de aankoop of financial lease van een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfswagen kunt u subsidie krijgen. Daarvoor geldt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Daarmee krijgt u tot maximaal 5000 euro subsidie voor een elektrisch aangedreven bedrijfswagen. Onder andere de Renault Master E-Tech komt voor deze regeling in aanmerking.
6. FISCAAL VOORDEEL
Als ondernemer profiteert u ook van fiscaal voordeel als u investeert in elektrische trucks en bedrijfswagens. De Milieu Investeringsaftrek (MIA) is een fiscale aftrekregeling. Bij aanschaf van een milieuvriendelijk of duurzaam bedrijfsmiddel mag u als onderneming een extra bedrag aftrekken van de winst. Het kan de investeringskosten op uw elektrische truck, bedrijfswagen of laadpaal drastisch verlagen. Het bedrag mag u uiteindelijk in mindering brengen op de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting.
MEER WETEN OVER EEN ELEKTRISCHE TRUCK VOOR UW BEDRIJF?
Maak een afspraak met onze electromobility-experts en laat u bijpraten over alle mogelijkheden. Uw accountmanager beantwoordt al uw vragen en laat u graag zien wat een elektrische truck kan betekenen voor uw specifieke toepassing. Ook ondersteunen we u bij zaken als het opzetten van een laadinfrastructuur, service en onderhoud. Gezamenlijk zoeken we naar de optimale oplossing voor uw situatie.